Waarom het merendeel van de overnamegesprekken slecht aflopen? | Wat u moet weten | NL | Sequensis

Waarom het merendeel van de overnamegesprekken slecht aflopen?

Een recente studie van de Universiteit Antwerpen wijst uit dat 80% van de overnamegesprekken op niets uitdraaien. Dat betekent dat nogal wat tijd en energie verloren gaan op de overnamemarkt. Hoe komt dat?

In de krant lees je veel over de transacties die slagen, maar weinig over de transacties die mislukken. Overnameonderhandelingen lopen lang niet altijd van een leien dakje. Onderzoek wijst uit dat ze slechts in een vijfde van de gevallen uitmonden in een overname., stelt Eddy Laveren, hoogleraar financieel management aan de Universiteit van Antwerpen en de Antwerp Management School.

Bij een overname is de vrije cashflow de topprioriteit

Belangrijk is dat de overnemer een duidelijk beeld heeft van de vrije cash flow die zijn onderneming in de toekomst zal genereren. De vrije cash flow zorgt juist voor de terugbetaalbaarheid van de investering. Jammer genoeg stellen we ook binnen Sequensis dagdagelijks vast dat de ondernemer geen of te weinig inzicht heeft in de vrije cash flow van zijn bedrijf. Dit is nochtans een must vooraleer men zijn bedrijf in de etalage zet.

"Allicht zal de vrije cashflow zwaarder wegen voor een financiële overnemer, zoals een private-equityspeler. Hij ziet de overname eerder als een belegging en eist rendement", zegt Eddy Laveren. "Een industriële koper - bijvoorbeeld een sectorgenoot - zal meer oog hebben voor de synergie en de uitbreiding van zijn marktaandeel."

Een te hoge overnameprijs

Een tweede belangrijke afknapper is de te hoge prijsverwachting van de verkoper. Een overlater heeft dikwijls het gevoel dat zijn bedrijf "goud" waard is, maar een kandidaat overnemer bekijkt dit anders natuurlijk. Bij Sequensis merken we een duidelijk verband tussen de kennis van de vrije cash flow en een realistische overnameprijs. Indien de overlater weet heeft van zijn vrije cash flow, dan merken we dat de verwachtingen qua overnamerpijs ook realistisch zijn. Dikwijls wanneer de financiële kennis van de bedrijfsleider beperkt is, dan merken we de meest irrealistische vraagprijzen.

Een derde facor die onderhandelingen doen afspringen is de afhankelijkheid van een beperkt aantal klanten of contracten. Indien bepaalde klanten of contracten te dominant wegen op de resultaten van de onderneming, zet dit meestal ook een domper op de overnamegesprekken.

Deze hindernissen komen het meest voor in de eerste faze van de onderhandelingen. Op dat moment wordt nog onderhandelt met verschillende partijen. Naderen de onderhandelingen hun afronding en blijft er één kandidaat over, dan vermindert de intensiteit van de risico's en verandert hun aard. "In deze fase zijn de moeilijkste hindernissen vaak al genomen", besluit Eddy Laveren.

Wil u meer te weten komen over hoe u deze hindernissen kan vermijden? Lees meer.

Bron : trends.knack.be

 

 

 

 

Gratis tips

Download de whitepaper
'11 Must do's voor een geslaagde overname'
en u ontvangt onze nieuwsbrief.