Bezin voor je aan een overname begint | Wat u moet weten | NL | Sequensis

Bezin voor je aan een overname begint

Denk je er soms aan om ondernemer te worden? Velen overwegen het wel eens, maar weinigen zetten effectief de stap tot het ondernemerschap. Aangezien het om een zeer cruciale stap gaat in het leven met een belangrijke impact op zowel de professionele loopbaan als het gezinsleven,begin je best met een uitgewerkt plan.

Risico nemen en de mogelijke consequenties onder ogen zien. Dat zijn misschien wel de grote afwegingen, die bij de aanvangsfase continue in het hoofd van de ‘toekomstige’ ondernemer rond dolen. En niet ten onrechte, want een (groot) deel van de financiële middelen is veelal de inzet. Ben je er voor jezelf wel uit? Voelt je partner er zich goed bij? Niets erger, dan later te horen krijgen “hadden we niet beter …”.

Wat zijn de vragen waarop je best een antwoord vindt, vooraleer je aan een overname begint.

Weet je zeker dat het ondernemerschap bij je past?

Ondernemerschap is wat anders dan een ondernemend type zijn. Zet jezelf een spiegel voor. Spreek met anderen die je goed kennen. Lees interessante boeken over ondernemerschap. Laat je inspireren door een ondernemer die het in je ogen gemaakt heeft. Trek voor jou de juiste conclusie. Simpel? Absoluut niet, maar wees eerlijk tegenover jezelf.

Is je privé-situatie klaar voor een bedrijfsovername?

Een niet te onderschatten factor is je gezinssituatie. Wat is je financiële draagkracht? Ben je de kostwinner? Indien ja, zorg voor een financiële buffer van minstens 1 jaar inkomen. Je onmiddellijk financieel onder druk laten zetten is uit den boze. Maar bovenal, staat je partner achter de plannen. Zo niet? Voer je plan af..

Over welk overnamebedrag beschik je?

Wat zijn de middelen waarover je zelf beschikt om de overname te financieren? Via welke andere financiële kanalen kan je beroep doen om het ontbrekende gedeelte van de financiering rond te krijgen. Hou er rekening mee dat banken ongeveer 30% eigen inbreng vragen en verwachten dat je de investering terug betaalt binnen een termijn van 5 à 7 jaar. Denk je eraan om de overlater te vragen voor extra financiering via een achtergestelde lening of  een earn-out (een terugbetaling in fucntie van het toekomstige resultaat van de onderneming)? Of sta je open voor andere financiële partijen, zoals private equity. Maak zoveel mogelijk op voorhand concrete afspraken. Het maakt je dossier alleen maar steviger.

Kan je een overlater overtuigen?

Overlaters zijn veelal kritisch ten aanzien van de persoon aan wie ze hun bedrijf verkopen. Elkaar leuk en sympathiek vinden is zeker een factor, maar de overlater kijkt zeker ook naar het voortbestaan van zijn bedrijf. Hij zal zich laten leiden door je ervaring, je expertise en je realisaties.De ondernemer zal overtuigd moeten zijn dat je de man of vrouw bent, die de beste garantie biedt voor de verderzetting van zijn bedrijf.

Wat ken je en wat kun je?

Welke talenten en ervaring heb je nodig om een succesvol ondernemer te zijn binnen de target bedrijven die je interesse opwekken. Heb je bepaalde talenten of ervaring niet, maar deze zijn essentieel, laat de overname opportuniteit links liggen. Of omring je met iemand die deze talenten juist wel bezit. Sta je open voor een medevennoot? Of huur je liever de expertise in? Of zijn andere samenwerkingsverbanden mogelijk.

Hou er ook rekening mee dat je je financiële partners (bank, private equity...) zal moeten overtuigen dat je de juiste persoon bent, die "het plan" kan realiseren.

Zet al je bevindingen op een rijtje en werk een plan uit. Hoe steviger je plan, hoe meer partijen (overlaters, banken, private equity, medevennoten..) je zal kunnen overtuigen om mee in zee te gaan. Zonder degelijk plan, zijn de slaagkansen miniem.

En tenslotte focus en neem tijd. Geef je de nodige tijd om tot een resultaat te komen. Minstens 1 tot 1,5 jaar heb je nodig om de juiste opportuniteit te vinden. Hoe meer tijd dat je in dit project steekt des te meer kans je hebt om het vooropgestelde doel te bereiken.  Ze komen per manier van spreken, je deur niet platlopen met opportuniteiten. In tegendeel, mooie  overname dossiers zijn schaars. Vlug kunnen schakelen en je kenbaar maken in de markt is de boodschap. Succes.

Bron : sprout.nl

 

 

 

 

 

 

Gratis tips

Download de whitepaper
'11 Must do's voor een geslaagde overname'
en u ontvangt onze nieuwsbrief.