bedrijfsovername

Voor vijfde maal op rij stijgen de overnameprijzen in Belgiƫ

05 - 06 - 2018

Jaarlijks organiseert de Vlerick Business School een enquête, M&A Monitor, en peilt dan naar het overnamelandschap in België. De M&A Monitor 2018 geeft voor de 5de maal op rij stijgende overnameprijzen weer. Voor 2018 zijn de belangrijkste actoren op de overnamemarkt terug positief gestemd.

Het rapport is gebaseerd op input van 152 respondenten die actief zijn op de Belgische overnamemarkt, gaande van corporate finance adviseurs (32%), advocaten (30%), private equity investeerders (18%) en bankiers (7%). Deze enquête is één van de meest representatieve op de Belgische markt en geeft een goed inzicht in de evolutie van de markt.

Prijzen blijven stijgen

De Vlerick enquête is aan zijn 5de editie toe en tot nu toe stijgen de overnameprijzen jaar na jaar. De overnameprijzen zijn uitgedrukt in Ondernemerswaarde (EV)/EBITDA.

De sterkste stijging situeert zich in het marktsegment <5mio€.

Voor de eerste maal zijn er ook multiples per sector gepubliceerd: 

Nog enkele andere interessante weetjes

 • Vendor Loans
  Men spreekt van een vendor loan wanneer de overlater een deel van het overnamebedrag aan de overnemers leent met een vooraf afgesproken jaarlijkse intrest. In het marktsegment tot 5 mio€ wordt in 50% van de overnames een vendor loan overeengekomen. Voor overnames tussen 5-20 mio€ is dit in 43% van de gevallen. Tussen 20-50 mio€ zakt dit naar 25%. 
   
 • Earnouts
  Bij een earnout wordt een gedeelte van de overnameprijs gekoppeld aan targets die in de toekomst dienen gehaald te worden. Voor overnames tussen 0-20 mio€ werd een earnout regeling voorzien in één op de drie deals. Tussen 20-50 mio€ is een earnout van toepassing in 25% van de ovenames.
   
 • Aantal biedingen
  Voor overnames <5 mio€ werden gemiddeld 3 biedingen ontvangen. Tussen 5-20mio€ waren het 4. Eens boven de 20 mio€ zijn het er gemiddeld 6. 

  Bron : M&A Monitor 2018

Gratis tips

Download de whitepaper
'11 Must do's voor een geslaagde overname'
en u ontvangt onze nieuwsbrief.