bedrijfsovername

De overdracht van het familiebedrijf wordt vergemakkelijkt in België

11 - 06 - 2018

Het zal binnenkort mogelijk zijn om zijn familiebedrijf over te dragen met behoud van zijn macht. Een belangrijke verandering als we weten dat 77% van de bedrijven met ten minste één werknemer in België familiebedrijven zijn. 

Voor veel eigenaren van familiebedrijven is het een kopzorg. Hoe draag je de aandelen van het bedrijf over aan de kinderen zonder onmiddellijk de woestijn ingestuurd te worden? De huidige regels bieden niet altijd een bevredigende oplossing.

Veel Belgische ondernemers creëren daarom een stichting naar Nederlands recht om de teugels te behouden en de aandelen aan de nieuwe generatie te schenken.

Nieuwe wetgeving

De situatie zal veranderen. Vanaf volgend jaar zullen Belgische familieondernemers dankzij de hervorming van het vennootschapsrecht gemakkelijker hun opvolging in België kunnen regelen. Het hervormingsproject kreeg op 25 mei het groene licht van de federale overheid. De nieuwe regels worden begin 2019 van kracht.

De wetgever maakt een einde aan het "één aandeel, één stem" -principe dat tot nu toe gold in de algemene vergadering van aandeelhouders. "In niet-beursgenoteerde bedrijven is het mogelijk om vier, vijf of zelfs tien stemmen te geven voor één aandeel", zegt Philippe Mulliez, een advocaat gespecialiseerd in ondernemingsrecht. Een bedrijfsleider kan 90% van zijn aandelen schenken met behoudt van 10% van de aandelen en toch de meerderheid van de stemmen op de algemene vergadering behouden.

De nieuwe regels maken het ook mogelijk om de aandelen aan zijn kinderen te schenken en toch een groot deel van de winst te ontvangen. Kinderen die niet geïnteresseerd zijn in het familiebedrijf zullen hun aandelen gemakkelijker kunnen verkopen. Ten slotte zal de stichter niet langer overgeleverd zijn tot ontslag door zijn opvolgers.

Een grote impact

Volgens de KUL zijn 77% van de bedrijven met ten minste één werknemer in België familiebedrijven. Ze vertegenwoordigen 45% van de werkgelegenheid in ons land en een derde van het BNP.

Volgens de Family Business Barometer (KUL-Degroof Petercam) is 53% van de familiebedrijven van plan aandelen van het bedrijf te schenken en 21% wenst ze te verkopen. De resterende 26% overweegt een combinatie van schenken en verkoop, waarbij de kinderen een minimumbedrag moeten betalen om de aandelen te verwerven.

Bron : L'Echo

 

Gratis tips

Download de whitepaper
'11 Must do's voor een geslaagde overname'
en u ontvangt onze nieuwsbrief.