Alles over Management Buy Out

06 - 12 - 2019

Een MBO is een veel voorkomende vorm van bedrijfsovername. Maar wat houdt het precies in en hoe pak je het aan?

Wat betekent Management Buy Out?

Een Management Buy Out (MBO) is een manier van overname van de aandelen van een bedrijf, door het huidige management. Bij een management buy-out kent de koper het bedrijf doorgaans al goed. Bovendien is er vertrouwen tussen koper en verkoper met grote kans op succes.

De redenen achter een MBO

  • De huidige eigenaren willen het bedrijf niet aan externe kopers verkopen, omdat bvb. de externe kopers de concurrenten zijn waar men jaren “tegen heeft gestreden.” 
  • Er is geen opvolging vanuit de familie, maar het zittende management is wél geïnteresseerd.

De voordelen van een MBO

  • Een manager heeft de hoogste treden van de carrièreladder bereikt en het bedrijf overnemen is nog de enige mogelijke stap binnen het bedrijf.
  • Het management kent het bedrijf door en door.
  • Een management buy out is over het algemeen weinig risicovol in vergelijking met start-ups.

De nadelen van een MBO

  • Als een manager van het bedrijf dit bedrijf gaat kopen heeft deze het gevoel te betalen voor eigen inbreng. Een externe adviseur kan hier de oplossing zijn.
  • Een goede manager is niet altijd een goede ondernemer. Ondernemerschap vergt bepaalde kwaliteiten, die niet iedere manager beheerst.

De financiering van een Management Buy Out

Meestal kan een manager van het bedrijf de management buy out niet in zijn/haar eentje financieren. Daartegenover staat dat het management bekend is met de markt en de branche, hetgeen voor banken en investeerders positief overkomt. Een goed gefundeerd financieringsplan is hierbij belangrijk.

Kun je een Management Buy Out zelf regelen?

De band tussen eigenaar en het management is vaak erg goed. De belangen staan echter tijdens de overnamegesprekken soms lijnrecht tegenover elkaar. Daarom is een onafhankelijke expert onontbeerlijk om het zakelijke te bekijken en los van partijen een goede waardebepaling te doen.

Bron: bedrijventekoop.nl

Gratis tips

Download de whitepaper
'11 Must do's voor een geslaagde overname'
en u ontvangt onze nieuwsbrief.