Sequensis begeleidt overnames van bedrijven

Een bedrijf, dat te koop staat, overnemen is een vrij complex proces. Hoe pak ik dat concreet aan? Hoe lang duurt zo’n overname? Hoe weet ik hoeveel een bedrijf waard is? Hoever kan ik me financieel engageren? Door wie laat ik me het best begeleiden? Hoeveel kost die begeleiding? Allemaal vragen die u niet gemakkelijk alleen oplost.

Wat kan Sequensis in die fases van overname voor u betekenen? Er zijn verschillende mogelijkheden. Ofwel ondersteunen we u tijdens de volledige overname. Ofwel laat u zich bijstaan tijdens een bepaald onderdeel van de overname.

1. Pre-overname

Een grondige voorbereiding is een must vooraleer dé stap te zetten om een bedrijf te kopen. Samen met u bespreken we de motivatie van uw ondernemingsproject. We analyseren samen uw persoonlijke profiel:

  • Welke sectoren of activiteiten genieten uw voorkeur?
  • Wat zijn uw technische, commerciële en financiële competenties?
  • Hebt u ervaring en knowhow op het vlak van bedrijfsbeheer?
  • Kunt u interne en/of externe partners leiden en aansturen?
  • Wat zijn uw persoonlijke en professionele doelstellingen?
  • Welke tijdslimiet hanteert u?
  • Welke financiële middelen kunt u investeren?

2. Overname

Het zoeken naar een geschikte onderneming voor u

Op basis van het resultaat van de voorbereidende fase stellen we samen het profiel op van het soort onderneming die u wilt overnemen.

Hebt u een bedrijf in het vizier? Dan nemen we samen het informatiememorandum door. Deze informatie geeft u een kijk op de onderneming. Stemt deze informatie voldoende overeen met de elementen uit uw voorbereiding? Nu bent u klaar voor de eerste kennismaking. Dit is ook een goed moment om informatie in te winnen over de markt, de concurrentie en de mogelijke evoluties in de sector. Ga na of uw sterke kanten hier aan bod kunnen komen en of u nieuwe kansen ziet.

Bedrijfsbezoeken en vergaderingen organiseren

Tijdens verschillende vergaderingen en bedrijfsbezoeken leert u elkaar beter kennen. Is er voldoende vertrouwen? Dan is de tijd rijp om de overname verder te structureren op het vlak van timing, stappen, rollen en acties. Bespreek alle eisen, standpunten en wensen grondig door. Uiteindelijk maakt u een Letter Of Intent (LOI) op.

De audit of due diligence

De meeste overnemers vragen een audit of due diligence aan. Die maakt een diagnose van de onderneming: financieel, commercieel, organisatorisch, strategisch, productie- en personeelsgebied.

De waardering van een onderneming

Samen met u analyseren we het resultaat van de audit. De uitkomst ervan heeft een belangrijke weerslag op de waardering en de uiteindelijke prijs van de onderneming.

Financiële, legale, fiscale en business ondersteuning

Dankzij meer dan twintig jaar bedrijfservaring bouwden we een ruime expertise op in accounting, fiscaliteit, financiën, human resources en change management. We laten ons ook omringen door juridische experten.

Tijdens het overnametraject zoekt u meestal de nodige financiering. Daarvoor is een goed doordacht businessplan essentieel. Dat gebruikt u eveneens als onderdeel van het kredietdossier. Ook hier staan we u bij met raad en daad.

De overnameovereenkomst

Is de overname rond? Dan ondertekent u de overdrachtsovereenkomst. Daarin staat o.a. het voorwerp van de overeenkomst, de prijs, de verklaringen en waarborgen, de bankgarantie en een niet-concurrentiebeding.

Deze overnamefase neemt gemakkelijk zes maanden in beslag.

3. Post-overname

De overnameovereenkomst is afgesloten. Klaar is kees? Neen. In de meeste gevallen doet de overnemer nog een bepaalde periode een beroep op de kennis en kunde van de overlater. Ook dit aspect verdient de nodige aandacht. Als overnemer komt het erop neer dat u het best zo snel mogelijk het vertrouwen wint van uw personeel, klanten, leveranciers en andere belangrijke partijen. Hier zorgt Sequensis er ook voor dat alle to do’s verbonden aan de overname, worden opgevolgd en uitgevoerd.

Vragen?

Wenst u zich kenbaar te maken als investeerder of heeft u vragen ? Laat het ons weten via onderstaand formulier. Wij contacteren u snel.

Velden met een * zijn verplicht in te vullen