Sequensis begeleidt bedrijfsovernames


Wanneer moet ik aan opvolging beginnen denken? Hoe pak ik een overname concreet aan? Wanneer bied ik mijn bedrijf te koop aan ? Hoe lang duurt zo’n overname? Aan wie zou ik het best mijn zaak overlaten? Wat is mijn zaak waard? Door wie laat ik me het best begeleiden? Hoeveel kost die begeleiding? Allemaal vragen die u niet gemakkelijk alleen oplost.

1. Pre-overname

Begin tijdig na te denken over de overname van uw onderneming. Drie tot vijf jaar voor u de fakkel wilt overdragen, start u het best de voorbereidingen van de overname. Stel uzelf de vraag wat uw motieven en verwachtingen over de overdracht zijn. Neem dus tijd om erover na te denken en zet ze op papier.

In deze fase is een overnamescreening van primordiaal belang. Een overnamescreening biedt u de mogelijkheid om u in vijf stappen grondig op de overname van uw bedrijf voor te bereiden:

  1. Een analyse van de sterke en zwakke punten van de onderneming in het kader van een overname
  2. Een waardebepaling van de onderneming na grondige analyse
  3. Een grondige analyse van de verschillende overnamescenario's
  4. Een concreet actieplan om de onderneming overnameklaar te maken
  5. Een stappenplan die het overnameproces uiteenzet

Zo wordt het gemakkelijker om uw onderneming te verkopen, en is de kans reëel dat u een correcte overnameprijs bekomt.

Bekijk hier de vijf stappen in detail

2. Overname

Het opmaken van een beknopt en uitgebreid informatiememorandum

Zijn alle financiële cijfers gekend? Dan start de opmaak van een informatiememorandum voor potentiële kopers. Dit document belicht de geschiedenis, producten en diensten, klanten, financiële informatie, organisatie, waarden, concurrentie, positionering, zwaktes en sterkten, toekomstplannen en werknemers.

Het zoeken naar kandidaat-overnemers

Nu kunnen de overnamegesprekken beginnen. Houd er rekening mee dat een onderhandelingsproces voor een overname doorgaans minstens zes maanden duurt.

Kandidaat-overnemers informeren

Om de overnemer te vinden die het best in uw continuïteitsplan past, verkennen we alle mogelijkheden. Opties waaraan u in eerste instantie niet gedacht hebt, zijn misschien wel de interessantste.

Na de uitwisseling van de eerste informatie kunnen we de intentie om te onderhandelen bezegelen met een Letter Of Intend (LOI). Daarin bepalen we samen de voorwaarden voor het overdrachtsproces.

Bedrijfsbezoeken en vergaderingen organiseren

In de meeste gevallen vraagt de potentiële overnemer een audit (due diligence) van de onderneming aan. De uitkomst van deze audit heeft een impact op de overnameprijs.

Financiële, legale, fiscale en business ondersteuning

Dankzij meer dan twintig jaar bedrijfservaring bouwden we een ruime expertise op in accounting, fiscaliteit, financiën, human resources en change management. We laten ons ook omringen door juridische experten.

Een overname afronden

Is de overname rond ? Dan ondertekent u de overdrachtsovereenkomst. Daarin staat o.a. het voorwerp van de overeenkomst, de prijs, de verklaringen en waarborgen, de bankgarantie en een niet-concurrentiebeding.

3. Post-overname

De overnameovereenkomst is afgesloten. Klaar is kees? Neen. In de meeste gevallen stelt u als overlater een bepaalde periode uw kennis en kunde in dienst van de overnemer. Ook dit aspect verdient de nodige aandacht. Eventueel werken we in deze fase samen met de notaris, bankier of financial planner. Hier zorgt Sequensis er ook voor dat alle to do's, verbonden aan de overname, worden opgevolgd en uitgevoerd.

Vragen?

Heeft u vragen of wenst u bijkomende inlichtingen? Laat het ons weten via onderstaand formulier. Wij contacteren u snel.

Velden met een * zijn verplicht in te vullen